10 Mart 2017 Cuma

ULUFELİ ÇINAR (KOVUK ÇINAR)'IN HİKÂYESİ...

Görüntünün olası içeriği: ağaç, bitki, açık hava ve doğa


ULUFELİ ÇINAR (KOVUK ÇINAR)
Yıldırım Beyazıd’ın ilk erkek çocuğu olması dolayısı ile o gün Bursa’da doğan bütün erkek çocuklarına ulufe dağıtılmasını emretmiş ve bunun üzerine yaşlı bir kadın saraya gelerek kendisinin de bir evladı olduğunu belirtmiş ama kimseyi inandıramayınca görevlilerle birlikte şehrin dışındaki bir bağa gidilmiş ve yaşlı kadın buradaki yeni çınar fidanını göstererek ‘’işte benim de oğlum bu ‘’demiş. Padişah Beyazıd iletilen bu durum üzerine etkilenmiş ve kadına ulufe bağlatmıştır. İşte bu ağaca da bu yüzden Ulufeli çınar denmiştir.
.
Bursa merkez Osmangazi ilçesi Çınar mahallesinde anıt ağaç. Çevresi 18.20 metredir. Bursa'nın en geniş gövdeli çınarıdır. Asıl adı "Ulûfeli çınar"dır; bu ad, yeniçerilere bu ağaç altında ulufe dağıtılmasından ötürü verilmiştir. Ancak gövdesinde 4.90 metrelik bir kovuk bulunduğundan, son yüzyılda kovukçınar olarak adlandırılmıştır. XTV yüzyıl sonlarında dikilmiş, bulunduğu bölge yüzyıllar boyunca mesire olarak kullanılmıştır. Geçirdiği yangın ve şiddetli lodostan kırılan dalları dolayısıyla güdükleşmiştir. Gövdesindeki kovukta bir zamanlar kahve ocağı bile çalıştırılmıştır.
Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 14 Şubat 1986 gün ve 122 sayılı kararıyla anıt ağaç olarak tescil edilen Kovukçınar'm çevresi demir parmaklıklarla çevrilmiş ve içine 1972'de bir yavru çınar dikilmiştir. Çınar maddesinde Vedat Nedim Tör'ün aktardığı söylence öykünün, bu çınarla ilgili olduğuna inanılır.
ULUFELİ (VEYA ALÜFELİ) ÇINAR-1946

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder