ÇANAKKALE'DE SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN; Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar)

7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece Nusret Mayın Gemisi Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Erenköy Koyu önlerinde Karanlık Limana, yüzer metre aralıklarla 26 mayın dökerek, 11'nci hat olarak, daha önce tesis edilen diğer 10 hattan farklı şekilde, sahile paralel yeni bir mayın hattı tesis etmiştir.
Ertesi günlerde İngilizler deniz ve hava keşifleri yapmış ama bu mayınları bulamamışlardır.
18 Mart 1915 sabahı saat 10.00?dan itibaren Müttefik Donanması, Boğaz?ı zorlamaya başlamıştır. Düşman gemilerinin bombardımanına karşılık veren Türk bataryalarından açılan ateş sonucu manevra yapma ihtiyacını hisseden İngiliz ve Fransız Donanmalarına ait gemiler Nusret Mayın Gemisi'nin dökmüş olduğu mayınlara çarpmış, İngiliz Donanmasına ait HMS Irresistible ve HMS Ocean ile Fransız Donanmasından Bouvet Zırhlıları aldıkları yara nedeniyle batmıştır. Bununla birlikte, Müttefik Donanmaya ait Gaulois, Suffren, Inflexible Zırhlıları ağır hasar almış; birçok zırhlı da Kıyı Bataryalarımızın ateşi nedeniyle çeşitli yaralar almıştır.
Nusret'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekâtının kaderini değiştirmiş ve ona dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırmıştır.
.
Nusret Mayın Gemisi Hakkında Söylenenler
İngiliz Generali Oglander'in "Çanakkale - Gelibolu Askeri Harekatı" (Military Operations Gallipoli, Official History of the Great War) adlı eserinin 1. cildinden: "Pek uygun başlamış olan gün bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden, tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez."
Sir Ccolyen Corbet'in, "Deniz Harekatı" adlı eserinin ikinci cildinden:"Felaketlerin hakiki sebebi keşif ve tayin olununcaya kadar çok geçmedi. Gerçek şu idi ki, 8 Mart gecesinde Türkler, haberimiz olmadan Erenköy Koyu'na paralel olarak 20 mayın dökmüşler ve keşif gemilerimiz, aramaları esnasında bunlara rastlamamışlardı. Türkler bu mayınları özel amaçla manevra sahamıza koymuşlar, gösterdiğimiz bütün ihtiyata rağmen baş döndürücü bir zafer kazanmışlardır."
Winston Churchill 1930'da "Revue de Paris" dergisinde olayı şöyle yorumlamıştır: "Birinci Dünya Harbi'nde bu kadar insanın ölmesine, harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde onca ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından o gece atılan o incecik çelik halat ucunda sallanan yirmi demir kaptır."
Merhum Nazmi Binbaşı nezdinde mezarı başında tüm gazi ve şehitler anıldı.
Mekanları Cennet Ruhları Şad Olsun!
.
DENİZLİ TİCARET GAZETESİ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder